Grendahus får tett tak med Kulturminnefondet

Kulturminnefondet har bevilget kr 43 000 til å renovere taket på ungdomshuset Framheim i Eidesjøen.

Framheim har sett loppemarked, quiz, diskotek, juleverksted, dans, bursdager, konfirmasjoner, dåp og bryllup i 65 år. No skal det flate taket reparerast. Foto: Eidesjøen Grendalag.

 Ungdomshuset Framheim har sett loppemarked, quiz, diskotek, juleverksted, dans, bursdager, konfirmasjoner, dåp og bryllup siden det ble bygd i 1956,. Ungdomshuset er et samlingspunkt for bygdene Asphaug, Kårevik, Spilde, Eide, Tveita, Eidesund, Vorland og Hammersland. Navnet kommer fra ungdomslaget Fram. 

I 1976 ble det ført opp et tilbygg mot nord, hvor det ble bygd en ny scene med garderober og møterom. I 2015 ble ungdomslaget Fram oppløst og huset ble overført til Eidesjøen Grendalag. Siden overtakelsen har grendalaget jobbet med å oppgradere og vedlikeholde bygningen.

Planlagte tiltak omfatter å renovere taket på tilbygget, inkludert omtekking og utbedring av sutak, sluker, gesimskledning og takrenne-system. Bygningen har flatt tak, og må utbedres på grunn av den dårlige tilstanden på takpappen og slukene. Tilbygget har over lengre tid hatt lekkasje, og grendalaget må nå reparere taket før det ødelegger det nye møterommet.

Grendalaget har kostnadsregnet reparasjonen til 80.000, og har blant annet forsøkt å hente inn finansiering gjennom «Spleis.no». I dag trør Kulturminnefondet til med 43.000 til arbeidet, ifølge en pressemelding fra Kulturminnefondet.

Kulturminnefondets økonomiske ramme ble kraftig redusert på grunn av statsbudsjettet for 2021. Søknadsmengden til fondet har aldri vært større, og interessen for å ta vare på kulturminner slår nå alle tidligere rekorder.

Denne søknaden prioriteres i sterk konkurranse med mange andre prosjekter.

-Vi er glade over å kunne støtte dette prosjektet, sier Simen Bjørgen som er direktør i Kulturminnefondet. Han mener det er positivt at grendalaget ønsker å bevare bygningen, og dens historie.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.