Gjestekommentar: Vær optimist og grip mulighetene

Det mest overraskende i debatten om Blomvåg skule, er flere politikeres tilsynelatende manglende tro på ny vekst i vår del av kommunen.

Av Rune Titlestad

Gjennom tre uker har debatten om mulig nedlegging av Blomvåg skule rast i sosiale medier og i lokalavisen. Meningsytringene har vært mange, og engasjementet har vært stort. Det mest overraskende i debatten, er flere politikeres tilsynelatende manglende tro på ny vekst i vår del av kommunen.

Når det gjelder hele Øygarden kommune, tyder alt på at kommunen vil vokse i fremtiden og bli en attraktiv plass å bosette seg for barnefamilier. Nord i Øygarden må vi ha påfyll av mennesker utenfra. I følge leder av et regjeringsoppnevnt utvalg, Victor Normann (H), må vi overbevise noen som bor på et større sted, til å flytte til et mindre sted om vi også i fremtiden skal ha levende bygder. Det er en stor utfordring og vil kreve at politikerne, meningsytrere, næringsliv og fagmiljøer, møter fremtiden med offensive takter, er fremoverlent og ikke løper baklengs inn i fremtiden.

Jeg er selv en “byvas” som valgte å bosette meg her ute. I 10 år har jeg daglig pendlet til mitt arbeid på rådhuset i Bergen. Bussturen mellom Blomvåg og Straume og motsatt har vært spektakulær med ulik lyssetting i alle himmelretninger og har gitt mitt hode og kropp sjels- og sinnsro. Bussturen videre mellom Straume og sentrum har vært preget av kø, kø og atter kø, men nå skal den veien fikses!
Jeg opplever at her nord i Øygarden, har vi gode kvaliteter som burde gjøre området til et attraktivt sted å bo. Istedenfor å snakke hverandre ned og bruke mye negativ energi på å snakke ned området, burde vi alle sammen jobbe for å få flere barnefamilier til å bosette seg her ute. Istedenfor å legge ned skoler bør vi lokke med en god skolestruktur til beste for barna, familier og fagmiljøer.

Nordre deler av Øygarden har så mange gode kvaliteter som gjør at jeg stortrives her. Vi har fire flotte barneskoler med gode fagmiljøer og en vital ungdomsskole med landets mest kompetente MOT miljø. Skolene er alle leverandører av aktiviteter og sosiale møteplasser i levende bygder. Det er bygget 3 nye barnehager; på Toftøy, i Blomvåg og i Breivik. Sammen med Terna på Rong gir dette barnefamilier nye gode muligheter for et rikt liv.

Dale Oen Experience og Kystmuseet er i utvikling og gir regionen nye muligheter og møteplasser. Hengjo på Hellesøy har blitt fantastisk med tilliggende nærmiljøpark. Naturen med turløyper, fiskemuligheter fra land og i båt byr på storartede og spektakulære opplevelser. Området rundt Rongesundet, Vikåsen, Ormhilleren, Dethlefhytten, Planteskogen, Gløvrebu, Rubbegarnståne og båtruten til øyene utenfor Hellesøy, byr på opplevelser og muligheter som byfolk, “østlendinger” og andre besøkende lar seg begeistre av.

På Tjeldstø og Toftøy har det blitt fine idretts- og aktivitetsanlegg. På Rong har det kommet en etterlengtet idretts- og svømmehall, det gamle samfunnshuset er rehabilitert og inkluderer innendørs skytebane. Hjeltefjorden park har blitt en myldreplass for store og små. Gjestehavnen med bobilparkering har slått godt an. Området har blitt tilført kvaliteter av stor betydning for store og små, for fastboende og for besøkende. Like ved er Rong senter under dynamisk utvikling med Kiwi, Spar, Husets Spiseri, bibliotek, bruktbutikk, kirkelige lokaliteter, treningssenter, apotek og offensive og positive butikker for blomster og klær. Rett over veien er Arve i ferd med å etablere den store ukentlige møteplassen for veteranbiler i regionen. Rong Brass leverer i Norgestoppen. Kor, musikkorps, idrettslag, speidere og aktive menigheter. Det er mye positivt som skjer og det er grunnleggende kvaliteter som både fastboende og nye innbyggere setter stor pris på.

Sture, Kollsnes og utvikling av næringsparken i Blomvåg skolekrets med nytt CO2 anlegg, kan, i følge vår ordfører, gi store og positive ringvirkninger med et potensiale på mange nye “grønne” arbeidsplasser. Nord for Rongesundbroen er det ledige boligarealer på Rong, i Blomvåg, i Oen og på Tjeldstø. Dette gjør området vårt mer attraktivt enn hva mange andre kommuner og regioner opplever i dag. Dette potensialet må vi utnytte for enhver pris!

I min by, Bergen, blir boligene mindre og mindre, dyrere og dyrere. Pandemien har synliggjort et behov for flere boliger med mulighet for hjemmekontor og større arealer enn hva boliger i byen kan gi. Her ute er det fortsatt muligheter til å skaffe seg enebolig, og bo slik at det er mulig å gå og sykle til skole og aktiviteter. Når vi, her i nordre Øygarden, kan by på nye arbeidsplasser, flotte og gode barnehager, skoler, og et økende mangfold av fritidstilbud, er jeg en stor optimist med tanke på å lokke barnefamilier hit for å arbeide, bo og leve i våre bygder med liv i.

For å få dette til må vi by på oss selv, være fremoverlent og fokusere på muligheter i nåtid og fremtid. Vi må bruke tid, krefter, kompetanse og energi på å lokke til oss “byvaser”, barnefamilier og ytterligere kompetente fagpersoner.

La oss gå sammen og gjøre noe i felleskap og gripe mulighetene som finnes og som er i emning. Øygardsfolket har tidligere vist at de kan stå sammen når det gjelder.

One thought on “Gjestekommentar: Vær optimist og grip mulighetene

  1. Opgimistiske tanker hilses velkommen, og godt formulert..
    La ikke fremtiden styres av nedleggelser av skoler eller andre fasiliteter, som igjen resulterer i ett og annet «offentlig» innlegg som har positivt innhold.
    Med henvisning til Bø kommune i nordnorge, hvor kommunen tilrettelegger for tilflytning, viser dette at det finnes muligheter å gjøre det attraktivt for tilflytning.
    Om ny sotrabro og tilstøtende infrastruktur nå kommer på plass, vil det være gunstigere, også for yngre folk å bosette seg i kommunen – og da mener jeg ikke bare «gamle Øygarden», men også de tidligere kommunene i sør og midt. I tillegg er det flere øyer i kommunen som har meget god plass for unge som vil etablere seg – om forholdene legges tilrette.

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.