Gjestekommentar: Bruk av maske bør være frivillig

Å bruke maske er som å fange mygg med hønsenetting.

Av Roger Dyrøy, leder, Partiet De Kristne, Øygarden

Langt fra alle deler gjestekommentatorens motvilje mot bruk av maske under koronaen. Ordfører Tom Georg Indrevik gikk alt i april ut og oppfordret øygardsstrilene til å bruke munnbind.


I mars for et halvt år siden kom koronaviruset fra Kina til Norge. Heldigvis fulgte vi Donald Trumps instinkt om å stenge grensene og begrense tilreisingen. Nå vet vi mye mer, men det innføres nye tiltak som kan virke uproporsjonale særlig med tanke på nytteverdien og de økonomiske konsekvensene dette vil få.

Alle forstår at noen tiltak er nødvendig og at helsepersonell bruker kirurgiske masker. Å pålegge friske borgere å bruke masker blir banalt når en i tillegg vet at det er som å fange mygg med hønsenetting. Dette på grunn av maskenettet eller størrelsen på filteret i maskene som er mye større enn koronaviruset SARS-CoV-2.

Det hjelper heller ikke å lokke folk til å handle på Sartor dersom kommunen innfører maskepåbud som høyst sannsynlig vil skremme bort enda flere kunder. Folk var jo på vei tilbake til resturantene, men nå er jeg redd for at flere vil måtte lukke dørene. Det påligger kommunen et visst ansvar, ikke bare informasjonsansvar, men også et ansvar for å sikre bedrifter og næringsliv fra uforholdsmessige ulemper knyttet til tiltakene som kommunen faktisk pålegger borgere og bedrifter.

På side 11 i Folkehelseinstituttets rapport om masker kan du lese 11 ulemper ved bruk av masker. Denne er basert på WHO sine lister over mulige ulemper ved bruk av munnbind til personer i den generelle befolkningen:
• Økt risiko for smitte til personer grunnet berøring av munnbind med påfølgende berøring av øyne med forurensede hender.
• Mulig risiko for smitte som følge av at munnbindet ikke skiftes når det er fuktig eller forurenset. • Hodepine og pusteproblemer avhengig av type munnbind.
• Utvikling av utslett, sår og allergiske reaksjoner ved langvarig bruk.
• Vanskeligheter med å kommunisere tydelig og klart.
• Vanskeligheter med å kommunisere med personer med hørselsproblemer.
• Generelt ubehag.
• Falsk følelse av trygghet, med påfølgende lavere etterlevelse av andre smitteverntiltak.
• Feilbruk, spesielt hos barn.
• Avfallsproblematikk etter bruk, spesielt på offentlige steder.
• Ulemper eller vanskeligheter med etterlevelse for enkelte pasientgrupper, barn, psykisk utviklingshemmede, psykisk sykdom, eldre med kognitiv svikt, kroniske lungesykdommer, ansiktstraumer, og personer som lever i områder med høy temperatur og luftfuktighet.

Les Folkehelseinstituttet sin rapport.

Dette er bare de åpenbare og kjente ulempene. Hver eneste dag er jeg personlig vitne til uheldige situasjoner relatert til bruk av masker. Som et eksempel så jeg et barn på 8-10 år som hadde på seg munnbind utendørs for noen dager siden. Dette er ikke anbefalt på noen måte, og her må kommunen ta ansvar og sørge for at alle tiltak er i henhold til Grunnloven og at bruk forblir frivillig, særlig for friske folk.

Les: Oppfordrar øygardsstrilane til å bruka munnbind

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.