Gjestekommentar: Hva er rett medisin for næringslivet?

Samfunnet og næringslivet er rammet av Corona. Oljeprisen stuper og kronekursen er rekordlav. Nå må regjeringen, ved virkemiddelapparatet bruke klyngene og den kompetansen og det nettverket de besitter for raskt å nå industrien med krisebistand.

Owe Hagesæther. Foto: GCE Ocean Technology.

Av Owe Hagesæther, CEO, GCE Ocean Technology

Vil vi kunne lete i fortiden for å kunne forklare og finne svarene på fremtiden vi nå står ovenfor? For oss som lever i Norge er Corona pandemien en helt ny erfaring som påvirker oss på alle plan og i alle roller og vi får erfart hvor nært ting egentlig henger sammen og dominoeffekten som oppstår når et samfunn stopper opp.

Manglende tillitt til en snarlig ende på situasjonen og frykt for mer krise kan gjøre situasjonen enda mer krevende.
I boken «Sorte svaner» av Nassim N. Taleb, forklares det hvorfor vi er så dårlige på å forutsi fremtiden, og hvordan vi ofte feilaktig bruker opplevelser fra fortiden for å estimere sannsynligheten for hendelser i det virkelige liv. Kan lærdommen fra olje og gass nedturen i 2014 hjelpe denne industrien nå?

En stor utfordring er vår tendens til å forsøke å forutsi fremtiden basert på kun våre erfaringer fra vår fortid. Vi komponerer så en fortelling som ut fra mønstre fra vår fortid gir mening, og forventer at fremtiden rett og slett må utfolde seg på denne måten. Men det er mange ukjente brikker i bevegelse i verdensbildet nå og dette gjør det vanskelig å få overblikk over situasjonen og enda mer krevende å forutsi konsekvensene.

I Danmark dekker nå regjeringen inntil 23.000 kroner av alle innbyggeres månedslønn fra mars til juni, noe som tilsvarer 75 prosent av den gjennomsnittlige lønnen. Målet er å bremse de økonomiske konsekvensene av de drastiske tiltakene igangsatt for å hindre smittespredning, tiltak som er lignende Norge’s tiltak. I Norge har regjeringen iverksatt flere tiltak, bl.a. dekkes en større del av regningen for permitteringer, utsatt arbeidsgiveravgiften til 15. mai og 100 milliarder i garantier og lån for å hjelpe kriserammede bedrifter er noen av disse.

Spørsmålet er; med de enorme globale konsekvensene vi nå ser, er dette de riktige tiltakene og vil de monne, ev. hva er de riktige tiltakene? Vi vet ikke hvor lenge situasjonen vil vare, noen sier ett år andre sier to, andre igjen noen måneder. Da er det vanskelig å vite hvilke tiltak som virker på kort- og lang sikt.

Vår klynge, GCE Ocean Technology, består av over 120 medlemmer fra industrier som olje-, gass-, maritim-, fornybar energi-, og teknologileverandører til havbruksindustrien. Vi jobber i et dynamisk økosystem som også favner akademia, våre myndigheter, entreprenører og investor/kapital-siden.

Som fasilitator sitter vi i «hjertet» av klyngen og vi kjenner nå på stress-signaler fra hele dette «økosystemet». Men det å «sitte i hjertet» gir oss også en unik anledning til å få et helhetlig bilde av dynamikken i økosystemet og kanskje også en større forutsetning for å vurdere rette tiltak.

Ikke bare er pandemien en ny situasjon, men vår industri jobber også mot et oljeprisfall. Forrige nedtur stress-testet oss og gjorde aktørene trimmet for lave oljepriser, men det vi ser nå er det vanskelig å forberede seg på. Vi opplever stor pågang av medlemsselskaper som ønsker å hjelpe andre medlemsselskaper og vi har laget en oppsamlingsside med hjelpetiltak. Samtidig jobber vi sammen med Innovasjon Norge og Vestland Fylkeskommune for å få til tiltak som kan hjelpe våre aktører med likviditet.

Vi tror på at regjeringen nå kan kapitalisere på de sterke næringsklyngene vi har. Modne klynger under Global Centres of Expertise programmet, bl.a. vår, tok grep og ble en omstillingsmoter under oljeprisfallet i 2014. På samme måte må den norske regjeringen nå ved virkemiddelapparatet bruke klyngene og den kompetansen og det nettverket de besitter for raskt å nå industrien med krisebistand.

Vi har flere ulike innovasjonsprosjekter som kan igangsettes hvor hvert prosjekt omfatter to eller flere selskaper. Dette er prosjekter med sannsynlige løsninger for fremtiden og de vil tilføre kapital til viktige selskaper som vil holde dyktige mennesker i fremtidsrettet arbeid. For mange av dem er alternativet permitteringer. Dette krever at kapital fra krisepakker gjøres tilgjengelig for våre viktigste industriklynger og det haster. Nå forventer vi «sense of urgency» fra virkemiddelapparatet.

Dette innlegget vart først publisert som ein kronikk på EnerWE.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.