Gjestekommentar: Nå må det ryddes i Ferde

NRK har gjennom flere artikler avdekket svært alvorlige og urovekkende forhold i det offentlige bompengeselskapet Ferde AS.

Symphonien Phombe ser innvalgt i Vestland fylkesting for SV. Han vart fødd i DR Kongo.

Av Symphorien Pombe, fylkestingsrepresentant (SV) og opprinnelig fra D.R.Kongo

Først avdekket NRK at det offentlige bompengeselskapet Ferde handlet med firma toppsjefen var medeier i (Nrk 23.10.19), så avdekker NRK at bompengeselskapets toppsjef hevet millionlønn fra det offentlige, samtidig som han styrte et system for innkreving av skatt i en provins i Kongo (NRK 1.12.19). Sist, advokatfirmaet som skulle granske Ferde AS sin opptreden, har gitt Ferde AS råd for flere millioner kroner siste året.

Jusseksperter mener granskingen kan være ulovlig (NRK 17.12.19). Det er jeg enig i. Hvordan var det mulig for et selskap å granske seg selv, via sine egne advokater, og lure det norske folket? Dette er useriøst for vår sivilisasjonen. Vi trenger å vite hvordan prosessen for forhandling mellom Ferde AS og den tidligere guvernøren i Nord-Kivu, Kongo, Julien Paluku, var? Visste de at de forhandlet med en guvernør som var Persona non grata i mange land i verden? Persona non grata betyr uønsket og har reiseforbud.

I dag er han blitt industriminister i Kongo, og mange av ministrene i den kongolesiske regjeringen er Persona non grata i EU på grunn av at de er mistenkt på brudd på menneskerettigheter av den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag. Flere har blitt innkalt til Haag, men de har ikke vist samarbeidsvilje eller latt være å møte opp. Dette er mennesker som arresterte, torturerte, fengslet og drepte, blant dem kongolesiske ungdommer fra LUCHAs, FILIMBIs som er fengslet og torturert etter fredelige demonstrasjoner.

Jeg må understreke at jeg er for at de offentlige bompengeselskapene tjener penger og henter inn penger, og bompengeinntekter er avgjørende for veiutbyggingen i Vestland fylke. Men et offentlig norsk bompengeselskap har ingenting å gjøre i Kongo. Ferde AS sin egen såkalte granskning har ikke tatt hensyn til menneskerettigheter, og korrupsjon i Goma er uakseptabelt. Menneskerettigheter skal ikke bare respekteres i Norge, og ikke respekteres i andre land våre selskaper investerer i. Menneskerettigheter er ikke meny på restaurant der det skal velges.

Jeg venter med stor interesse på en seriøs og profesjonell granskningsrapport i Ferde AS i januar 2020. Det som er fremkommet er svært alvorlig, og er med på å undergrave tilliten til hele bompengeinnkrevingen. Og jeg vil ta jobben for at den nye fylkesordfører og mine politiske kolleger skal stille krav til våre selskaper når det gjelder koblinger til korrupsjonen, menneskerettigheter, klima og miljø.

Les meir om Symphorien Pombe

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.