Gjestekommentar: De sier det går ikke an, men Erna har gjort det før!

For 18 år siden skjedde noe som har en del likheter med dagens situasjon i vår nye kommune.Av Stein Lund.

Stein Lund har engasjert seg i politikken for at innbyggjarane skal få avgjera namnet på den nye kommunen. Arkivbilete.

Borre kommune var et resultat av en kommunesammen-slåing en tid tidligere, men innbyggerne var i stor grad misfornøyd med kommunenavnet. De ønsket folkeavstemning om kommunenavnet. Som en direkte følge av kravet ble det dannet et nytt politisk parti; Hortenpartiet. De hadde navneendring som viktigste sak.

Hortenpartiet fikk inn flere mandater i kommunestyret i 1999. I 2001 ble kravet om folkeavstemning godkjent og vedtatt i kommunestyret. Folkeavstemningen endte med et flertall for å endre kommunenavnet til Horten kommune. I den forbindelse ble det sendt en formell henvendelse om navnebytte.

Ordføreren i Borre kommune, Nils Henning Hontvedt fra Arbeiderpartiet, uttalte til NRK at han regnet med en rask behandling i departementet.

På den tiden var Erna Solberg fra Høyre kommunal- og regionalminister. Hun uttalte til Kommunal Rapport at «Det skal svært tungtveiende hensyn til for å overprøve en kommunes ønske i slike saker. Regjeringen har derfor vedtatt at kommunen skal skifte navn til Horten kommune.»

Følgelig så forskrift «FOR-2002-01-11-44» dagens lys:

«Med hjemmel i lov av 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 3 nr. 3 vedtar Kongen at kommunenavnet Borre i Vestfold fylke endres til Horten kommune med virkning fra 1. juni 2002.»

Det som av enkelte sies å være umulig i vår nye stor-kommune er altså i høyeste grad en mulighet. Når det nye kommunestyret om litt må ta stilling til kravet om folkeavstemning om kommunenavnet til storkommunen bestående av Fjell, Sund og Øygarden blir det spennende å se resultatet: Vil de la innbyggerne bestemme sin egen identitet eller vil de beholde all makt i egne hender?

Kilder:
https://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/nos_c621/nos_c621.pdf

https://www.nrk.no/vestfold/navnet-skal-vaere-horten-1.261691

https://kommunal-rapport.no/artikkel/borre_blir_til_horten

https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/2002-01-11-44?q=borre%20kommune

One thought on “Gjestekommentar: De sier det går ikke an, men Erna har gjort det før!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.