Gjestekommentar: Utenforskap

Som kommune er ingen av oss tjent med at våre unge skal føle seg utenfor.

Av Kristin B. Jacobsen, 5. kandidat Øygarden FrP.

Jeg får vond smak i munnen, blir nedstemt og i dårlig humør av å ta innover meg og kjenne på ordet «utenforskap».

Det får meg til å tenke på hvor vondt betydningen av dette ordet må gjøre for mennesker som kjenner dette med utenforskap på kroppen, kanskje hver dag.

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg i oppveksten, i ungdomsårene og senere som ung voksen av og til lurte på hvorfor akkurat «jeg» ikke fikk invitasjon til den festen, til det bursdagsbesøket, til kafe besøket og til å gå på kino sammen med venner. Det skal nevnes at da jeg voks opp og var ung voksen, så hadde vi ikke mobil, internett og sosiale medier, kun en fasttelefon. Så at alle ikke fikk invitasjonen og at beskjeden ikke nådde alle, var faktisk helt vanlig.

I dag er vi tilgjengelig hele døgnet, like det eller ikke, så i dag når budskapet om «ting som skjer» alle som er ment å motta dette. Det finnes ikke unnskyldninger for at en «ikke fikk tak i» vedkommende.

Vi vet at utenforskap starter allerede i barnehagen. At barn ikke blir inkludert av andre barn gjør vondt. Og dette fortsetter gjerne videre gjennom hele livet.
Utenforskap kan bli roten til en ødelagt barndom- og ungdomstid. Noe som igjen kan føre til mobbing, psykiske problemer, kriminalitet og rusproblematikk. Så allerede nå må det tas grep for at dette ikke skal få utvikle seg. Vi må ikke snu ryggen til denne utviklingen.

I VestNytt leser vi stadig oftere om økende kriminalitet og narkotikamisbruk blant unge i vår nye kommune. Slik vil ikke vi i Øygarden FrP ha det.

Alle må kjenne sitt ansvar. Det være seg de ansvarlige som skal styre kommunen, i barnehagene, i barne- og ungdomskolen og ikke minst foreldrene.

Øygarden FrP mener det må settes inn ressurser som hjelper, som treffer de som trenger dette, og det må slåes hardt ned på når noen unnlater seg sitt ansvar.

Som kommune er ingen av oss tjent med at våre unge skal føle seg utenfor med de følgene dette kan få. Som kommune vil vi få igjen for tidlig og riktig innsats i form av forebygging.

Riktige ansatte, nok helsesøstre og psykologer, samarbeid med ideelle, frivillige og private, tilbud om ikke organiserte aktiviteter og tilrettelegging for møtesteder, gratis og lavterskel tilbud, kanskje et mobbeombud, og en endringsholdning om at alle er forskjellige og at alle trenger noen.

Øygarden FrP tror at vi på sikt bør kunne få en «hyggeligere» kommune med friskere og mer inkluderende innbyggere, men vet at dette ikke kommer av seg selv.

Øygarden FrP tar «utenforskap» på alvor. Som kommune har vi har ingen å miste.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.