Gjestekommentar: Hva ønsker vi med Fjell festning i fremtiden?

Ønsker vi et levende krigsmuseum med utstillinger, stedets historie, gjerne med muligheter for kafedrift og selvfølgelig at man tar vare på det fantastiske turområdet som festningsområdet er?

Av Svein B. Bjørge, 3. kandidat Øygarden FrP

Eller skal Fjell festning være som i dag, et flott turområde med «pølsebod» på toppen og rester av et gammelt anlegg fra «tysker tiden»?

Festningen er i europeisk sammenheng et unikt krigsminne, et av de største festningsanlegg bygget under krigen der lite er forandret siden. Anlegget bør derfor, så langt det lar seg gjøre, restaureres tilbake til et skikkelig festningsmuseum. Det eksisterer fremdeles en god del materiell og effekter fra perioden 1942 – 1945, likeledes personer som kjenner historien og som er villig til å hjelpe til med å formidle dette videre. Disse er pr. d.d. nektet adgang til anlegget og begynner naturlig nok å eldes.

Slik som det er i dag, så er det stort sett lite å se inne i anlegget. En tom kanonbrønn, noen rom og en grovt utskutt tunnel i fjellet, noe man også kan oppleve på enkelte veistrekninger her på Vestlandet.

Som tidligere guide (2008 – 2019) har jeg vært vitne til at nedbygging av utstillinger med våpenutstyr og effekter fra krigstiden er utført av organisasjonen som tok over driften fra foreningen som startet restaureringsarbeidet i 1992.

Uten denne foreningens initiativ til bevaring av fjellanlegget, så ville alt (som på så mange andre tyske anlegg) vært murt igjen og ødelagt for all fremtid.

Jeg har både sett og hørt at mange besøkende er veldig skuffet etter besøk i anlegget, i mangel av relevant krigshistorie man forventer å finne i et «såkalt» krigsmuseum. Det sies at antallet besøkende er stigende, noe som jeg mener er misvisende. Dette skyldes at alle som er innom kaféen blir registrert som besøkende, enten de går ned i anlegget eller ikke.

Øygarden FrP er opptatt av at historien om festningen, om lidelsen til krigsfangene som utførte byggingen, og at dette aldri må glemmes, men formidles videre så korrekt som mulig. Derfor vil Øygarden FrP arbeide for at den nye kommunen i fremtiden må ha en «stødig hånd på rattet» med oppbygging av Fjell festning til det fantastiske minnesmerke stedet faktisk har potensiale til å være.

Øygarden FrP vil arbeide for at Øygarden kommune i fremtiden sørger for gode driftsvilkår av de tre muséene i kommunen.

 

One thought on “Gjestekommentar: Hva ønsker vi med Fjell festning i fremtiden?

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.