Gjestekommentar: Leve hele livet

Med alderen får vi nye og andre utfordringer, men hvem ønsker vel å slutte å leve etter at de er blitt eldre?

Av Kristin B. Jacobsen, 5. kandidat Øygarden FrP

Det er en kjensgjerning at vi alle blir eldre. Slik er det bare. Hvem ønsker vel slutte å leve etter at de er blitt eldre? Det er sikkert flere av oss som har tenkt at «når jeg blir eldre og i alle fall pensjonist, da skal jeg endelig gjøre alt som jeg tidligere bare har drømt om». Da skal jeg oppleve nye steder og mennesker, reise, lære nye ting, endelig få tid til å dyrke hobbyen min, være sosial, også videre.

En annen kjensgjerning er, at slik blir det dessverre ikke for alle. Med alderen får vi nye og andre utfordringer. Vi kan få problemer med helsen, vi blir kanskje sittende alene igjen etter et langt ekteskap, eller vi var rett og slett ikke helt forberedt på tilværelsen som eldre eller pensjonist.

Øygarden FrP er opptatt av at vi som kommune bør legge til rette for en verdig og trygg alderdom for innbyggerne. At det bør legges til rette for et aldersvennlig samfunn.

Regjeringen la 4. mai 2018 frem melding om reformen, «Leve hele livet»- en kvalitetsreform for eldre. Denne ble vedtatt i Stortinget 20. desember 2018.

Reformen legger opp til at eldre skal få brukt sine resurser og dekket sine behov i alle faser av alderdommen. Det handler rett og slett om å skape et mer aldersvennlig samfunn der eldre kan leve gode liv og fortsette å delta i fellesskapet.

«Leve hele livet» er en reform som består av 25 konkrete og utprøvde løsninger som gjelder områder hvor det ofte svikter i tilbudet til eldre i dag. Reformen skal overordnet bidra til flere gode leveår, at pårørende ikke skal bli utslitt og at ansatte skal trives i jobben og få bruke sin kompetanse.

Øygarden FrP vil jobbe for at nye Øygarden kommune skal ta i bruk «Leve hele livet» reformen. Verktøyet ligger der, en kan plukke ut tiltak som er aktuelle for eldre i vår nye kommune.

Alle er enige i at eldre skal ha det bra, så hvorfor ikke ta i bruk det som i praksis viser seg å fungere? En trenger ikke problematisere ting og finne opp kruttet på nytt.

Vi blir alle eldre. Slik er det bare. Øygarden FrP vil på ingen måte at eldre blir satt på sidelinjen, bli avspist med enkel kost og losji, at de ikke får mulighet til å bruke hode og kroppen, og føle at de ikke har noe godt å bidra med. Øygarden FrP vil stå på i årene fremover for at eldre skal få en alderdom som de kan være med på å utforme, slik de ønsker det og selv få bidra til at det skjer.

Øygarden FrP sier ja til «Leve hele livet».

 

One thought on “Gjestekommentar: Leve hele livet

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.