Gjestekommentar: -Lytt til engasjerte innbyggere når navnet på ny videregående skole skal avgjøres

Kjære Fylkestingsmedlemmer og varamedlemmer.

Dere skal snart behandle en viktig sak, PS86/2018, om fremtidig plassering av en videregående skole på Sotra. I saken har dere fått grundige utredninger og er klare til å ta en beslutning.

Av Stein Lund, Folkeaksjonen for demokrati, identitet og politisk åpenhet på Sotra & omegn.

Navnet «Øygarden» har ingen tilknytning til det som er aktuelle tomter for ny videregående skole, enten skolen havner på Lille Sotra/ Straume eller Bildøy, hevdar Stein Lund i Folkeaksjonen for demokrati, identitet og politisk åpenhet på Sotra & omegn.

I forbehandlingen i Fylkesutvalget kom det imidlertid opp et tilleggsforslag, fra en representant fra Øygarden kommune, om å endre navnet på skolen som i dag ligger i Fjell kommune. Uten noen form for utredning av forslaget har det medført en forhastet innstilling til Fylkestinget.

I den anledning ønsker jeg å opplyse dere om at det foreslåtte navnet ikke har noen oppslutning blant innbyggerne på Sotra. De føler seg fremmedgjort av navneforslaget som bryter med deres identitet. Dette understøttes blant annet av alle kommentarene i sosiale medier som kom da VestNytt, lokalavisen for Sotra og omegn, omtalte saken på sine Facebooksider. Kommentarene ligger vedlagt denne e-posten i .pdf format.

Navnet «Øygarden» har ingen tilknytning til det som er aktuelle tomter for ny videregående skole, enten skolen havner på Lille Sotra/ Straume eller Bildøy. Historisk har Øygarden, i et litterært verk fra 1921, vært omtalt som øyrekken fra Austrheim til Sunnhordland. I en slik setting er det ikke hensiktsmessig å benytte navnet «Øygarden» på en skole på Sotra. I nyere tid har Øygarden vært en kommune bestående av øyer nord for Sotra. Heller ikke i med en slik definisjon er det korrekt å benytte navnet «Øygarden».

Trolig bunner forslaget til nytt skolenavn i forslaget til nytt kommunenavn fra 1.1.2020 for Fjell, Sund og Øygarden kommune. Kommunenavnet ble foreslått uten innbyggerinvolvering og er på nåværende tidspunkt «Øygarden kommune». Innbyggerne i den nye storkommunen er imidlertid klare i innbyggerundersøkelser gjennomført av dagens kommuner:

9 av 10 vil ha et annet navn enn Øygarden.

7 av 10 mener det er svært viktig å få frem egen mening i ny kommune.

2 av 10 har tillit til lokalpolitikerne.

Flere kommunale partigrupper har derfor åpnet opp for å lytte til innbyggernes ønsker om et nytt og felles identitetsskapende kommunenavn. Diskusjonen vil være viktig frem mot valget i 2019.

Ettersom vår nye fylkeskommune har startet en god og demokratisk trend ved å lytte til engasjerte innbyggere og la dem få frem egen mening, eksempelvis ved utvelgelse av nytt fylkesvåpen, håper jeg dere gjør tilsvarende nå. Det vil være viktig for tilliten til dere som regionale folkevalgte.

Om dere ikke kan benytte etablerte stedsnavn som Sotra, Bildøy eller Straume på den nye videregående skolen og ser en merverdi i et navnebytte, bør dere heller vurdere nøytrale navn. Eksempler på dette er navnetrenden som de nyeste skolene i Hordaland har satt, herunder Amalie Skram VGS og Nordahl Grieg VGS.

Vi ønsker dere en riktig trivelig kveld og satser på en god og innbyggervennlig beslutning når saken behandles.

 

Kilder:
Innbyggerundersøkelse 2016: http://www.varnyekommune.no/files/2016/02/Spørsmål-6_Fjell-Øygarden-Sund_innbyggerundersøkelse-apr-mai2016.pdf

Innbyggerundersøkelse 2018: http://www.nyeoygardenkommune.no/files/2018/09/180912-Nullpunktkartlegging-«vi-kjensle».pdf

Folkeaksjonens Facebook-sider: https://www.facebook.com/groups/175978896415484/

2 thoughts on “Gjestekommentar: -Lytt til engasjerte innbyggere når navnet på ny videregående skole skal avgjøres

 1. 23:15 (for 25 minutter siden)

  Hei og takk for info,

  Jeg antar likevel at innstillingen på et tidspunkt havner i Fylkestinget og håper dere tar med nedenstående som saksinformasjon.

  Samtidig beklager jeg misforståelsen om saksgang, hvor jeg som lekmann ikke er fullstendig oppdatert på fylkeskommunale beslutningsprosesser og hvor det i dette tilfellet skulle via et utvalg først.

  Vedrørende Facebook, og sosiale medier generelt, anbefaler jeg å følge godt med i alle kanaler ettersom det ofte er en god temperaturmåler på innbyggernes engasjement og meninger.

  For øvrig er tallene mine hentet direkte fra undersøkelsene til kommunen. Lenkene er angitt nederst i mailrekken her og publisert på den nye kommunens hjemmesider.

  Uansett ser vi alle frem til en ny skole.

  Ha en aldeles fortreffelig kveld !

  mvh.
  Stein Lund

  Likar

 2. Hei.
  Forslaget om namnet på skulen er sendt over til utval for opplæring og helse. Det er ikkje noko hastebehandling og skal utgreiast frå fagkomiteen. Saka kjem ikkje til fylkestinget i denne omgangen. Eg veit ikkje kvar du har opplysningane dine frå, men dei er ikkje rette. Så får me ta det i tur og orden. Eg står inne for det forslaget fullt ut og hverken kan eller vil driva politikk etter nokre utsagn på Facebook. Eg ser fram til ein demokratisk debatt om namnet på ein flott ny vidaregåande skule i Øygarden kommune.

  Beste helsing
  Aud Karin Oen
  Tlf: 922251195

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.