Gjestekommentar: Gi aldri opp et barn

Vi vet at mange barn og unge blir utsatt for seksuelle overgrep. Tenkt over hvor mange det kan være her i Hordaland? Det er mange som tenker at det ikke er et stort problem fordi det ikke snakkes mye om det. Men det er feil. Det skjer nærmere og oftere enn vi tror. Det skjer her også.

Av Magnus Frydnes, leder Redd Barna-gruppen Bergen

Ungdom trenger at voksne tar dette på alvor. De trenger å vite at hvis noe vondt skjer så finnes det hjelp. Når dere spør, viser dere at dere bryr dere. Det gjør dem trygge. Vi synes det er viktig at dere som foreldre må tørre å spørre ikke bare barna deres, men venner til barna og klassekamerater til barna deres. Og lærere og trenere og andre, dere har et ansvar for å se, spørre og lytte. Kanskje må dere lytte bak ordene, fordi det ikke alltid er så lett å snakke om det som er vanskelig.

Tør å sette ord på det vanskelige
Voksne må tørre å snakke om det som er vanskelig. Hvis dere ikke tør å snakke om det som er vanskelig, hvordan skal vi da klare å finne ord og hvordan skal vi da lære å være modige?

Nasjonal kampanje
Redd Barna gjennomfører i 2015 en nasjonal kampanje mot seksuelle overgrep mot barn kalt «Jeg er her». Målet er at alle i Norge skal få mer kunnskap og mot til å se, lytte og tro barn, og være med og forebygge og forhindre at overgrep skjer.

FNs barnekonvensjon
Det står i barnekonvensjonen at barn skal kunne si hva de mener. I Redd Barna sin kampanje har barn og unge fra rundt om i landet kommet frem til ti ønsker til hvordan voksne kan si «Jeg er her» og vise at dere tar barn på alvor:

Ti ønsker
Dette er noen av ønskene: Vær snill mot alle barn, uansett om det er dine egne eller ikke. Ta barn på alvor, lytt til barn og respekter barn. Tro på det barn sier, selv om det kan være vondt eller ekkelt å tro på. Vær tøff nok til å gjøre noe når et barn har det vanskelig, selv om det kan føles ubehagelig overfor andre voksne. Snakk med oss om retten til å sette grenser. Spør oss om hvordan vi egentlig har det.

Vær modig
Og det tiende ønsket: Gi aldri opp et barn!

Kjære alle dere voksne. Se, lytt og tro på barn.
Vær modige på barns vegne. Bli med, si «Jeg er her» for barn i Hordaland!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.